Mistborn av Brandon Sanderson

Brandon Sanderson är författaren som har fått uppdraget att avsluta Sagan om Drakens återkomst (Wheel of Time), så det var klart att jag ville se vad han gick för. Jag blev inte missnöjd för det här är riktigt bra fantasy! 

Mistborn utspelar sig i en värld av sot och aska, där en tyrann härskar med gudalik makt. Adeln håller resten av mänsklighen (skaa) som slavar. Bland dessa skaa gror en rebellrörelse som med hjälp av magiska krafter stulna från adeln vill försöka skapa en bättre värld. Ganska ordinär ramhandling alltså (rädda världen från tyrannen), men med en finess: tyrannen är den hjälte som 1000 år tidigare räddade världen från "the deepness". Om han räddade världen, är det då rätt att försöka störta honom?

Det är en spännande värld Sanderson beskriver, full med politiska intriger och kontrasten mellan adelns överflöd och det vanliga folkets utsatthet. Han har även skapat ett trovärdigt magisystem som är baserat på krafter och motkrafter. Mistborn och Sanderson är på alla sätt en trevlig ny bekantskap.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0