Agatha Christie: Den hemlighetsfulle motståndaren (The secret Adversary, 1922)

Prudence (Tuppence) Cowley och Tommy Beresford är arbetslösa strax efter 1:a världskrigets slut. Tillsammans bestämmer de sig för att försöka försörja sig som äventyrare, och hamnar omedelbart i knipa. Ett viktigt dokument skickades från USA till England med Luisitania 1915, och försvan i samband med att Luisitania torpederades. Man vet att dokumenten sist innehades av en viss Jane Finn som överlevde Luisitania, men hon har varit försvunnen allt sedan dess. Tommy och Tuppence får i uppdrag av den mystiske Mr. Carter att hitta Jane Finn och de viktiga dokumenten, men även "Mr.Brown" och hans spioner är ute efter dem. Mr.Brown leder en internationell liga, men ingen vet vem han är... Kanske finns han närmare de unga äventyrarna än de anar?

Historien är spännande och lättläst. Eftersom det är en spionthriller är den inte lika logiskt sammanhängande som Christies deckare, och det ingår mer action än slutledningar. Den obligatoriska kärlekshistorien uttrycks enligt tidens sed mer i frierier och blickar än i kyssar så en hel del lämnas åt läsarens fantasi.


Agatha Christie: En dos stryknin (The Mysterious Affair at Styles, 1920)

Hastings reser till en gammal bekant för att vila upp sig efter att ha blivit sårad vid fronten under 1:a världskriget. Hans vän John Cavendishs styvmor har nyligen gift om sig med en tjugo år yngre man och när hon plötsligt avlider misstänker alla naturligtvis den illa omtyckte maken. Poirot befinner sig som krigsflykting i närområdet och blir ombedd att undersöka dödsfallet.

Boken är en klassiker och jag har läst den flera gånger förrut. Personerna är som alltid hos Agatha Christie väldigt sympatiska och de inflätade kärlekshistorierna söta. Tyvärr låter hon skurken avslöja sig själv med ett komprometterande brev, så det är inte en lika stor triumf för Poirot som det kunde varit. Historien hänger ihop logiskt, med facit på hand är det enkelt att följa Poirots tankar, och den är tillräckligt väl berättad för att hålla för flera genomläsningar.


Läsprojekt: Agatha Christie (1)

Agatha Christie har ju skrivit en herrans massa böcker och jag tänker läsa alla i den ordning de gavs ut. Det borde vara ett lagom projekt för de närmaste veckorna eller månaderna. :)

RSS 2.0