Ny blogg

Jag kommer i fortsättningen att blogga på http://bokpaula.wordpress.com/ Främsta skälet är att blogg.se senaste tiden varit nästan omöjligt att komma in i för att lägga in inlägg, men det är också så att wordpress har fler funktioner. Ursäkta krånglet, men förhoppningsvis blir det bättre så här :)

Ommöblering

Under jullovet skaffade vi nya bokhyllor och möblerade om och jag kan numera skryta med mitt eget bibliotek! Se här:
  
Nej, jag har inte läst alla böcker. Och ja, jag läser om de böcker jag tycker om, gärna många gånger. Jag har väldigt svårt att ta mig till ett lånebibliotek så om jag vill läsa får jag skaffa böckerna själv.

Handbok i livets konst av Epiktetos

Den här boken har jag haft i min bokhylla väldigt länge, och jag har nog faktiskt läst den förrut, även om jag trodde att jag inte gjort det. Det var i vilket fall roligt att läsa den (Epiktetos har på sina ställen en drastisk humor) och gav  mig en del att tänka på.

Epiktetos anser att man ska bara bry sig om sådant som står under ens egen kontroll, och att det enda som gör det är ens egna känslor och åsikter. Allt som är utanför ens eget sinne, som de man älskar, ens ägodeler och till och med ens kropp, har andra makt över och kan skada, därför ska man försöka att inte fästa sig för mycket vid sådant.

På många sätt känns detta väldigt modernt, även om Epiktetos har en mycket extrem inställning. Där moderna tänkare pratar om att man ska arbeta med sin attityd och verka inom sin egen inflytelsesfär (och arbeta för att utvidga den), pratar Epiktetos om att man inte ska bli arg om någon dödar ens son eller misshandlar en själv, för det är den andra som begår en ond handling och så länge man själv är oförvitlig kan man vara nöjd, allt annat är världsliga saker (som Karlsson på taket sa).  Jag tror det är sunt att titta först på vad man själv kan göra för sin egen situation (det är t.ex. enbart nedbrytande att vara bitter; om man inte kan ändra något annat på situationen än att släppa sin bitterhet har man ändå vunnit mycket), men att gå så långt i världsfrånvändhet som Epiktetos föreslår är inte att rekommendera.

The hidden family av Charles Stross

The Hidden Family är andra del en i Charles Stross triologi om The Merchant Princes. Första delen läste jag för sisådär ett halvår sedan och gillade tillräckligt bra för att köpa del två, men inte så mycket att jag läst den förrän nu.

Böckerna handlar om Miriam som upptäcker att hon med hjälp av en medaljong kan förflytta sig till en annan värld; en värld som till största delen är kvar i medeltiden. De härskande familjerna i den nya världen (som visar sig vara Miriams släktingar) regerar i kraft av sin förmåga att vandra mellan världarna och hämta t.ex. vapen och lyxföremål från vår världs New York. Nu när Miriam hittat den nya världen måste hon lära sig hur den funkar politiskt och skaffa sig en egen maktposition, annars kommer hon inte kunna överleva vare sig i sin egen värld eller den nya.

Vad jag gillade: historien är bra skriven, hjältinnan är en smart och stark kvinna, det är en lagom blandning av nya miljöer, aktionavsnitt och politiska intriger. Kort sagt, boken är bra skriven.

Vad jag inte gillade: Miriam är visserligen trevlig, men jag föredrar mina hjältinnor mer renhjärtade. Den första tanke hon har när hon upptäcker en ny värld är ungefär "vad kan jag tjäna på detta?", och när hon ger sig i kast med uppgiften att vända upp och ner på hela samhällsstrukturen i den nya världen  är motivationen bara delvis överlevnad, det överskuggande motivet är pengar.  Lite här och där i böckerna tar författaren upp orättvisorna i samhället, men mest som exempel på hur obekvämt det är för Miriam i den nya, medeltida världen. När hon lyckas med sina företag ska folket få det mycket bättre, men i grund och botten är hon rätt ointresserad av hur det går för någon annan än sig själv.
 
Boken är skriven i tredje person, men berättas ganska strikt utifrån Miriams perspektiv. Det partier som har någon annan huvudperson är oftast rena aktionscener och rätt filmiskt framställda. Detta innebär att man inte får någon information om andra personer än de Miriam intresserar sig för och Miriam är mest intresserad av hur andra personer kan gynna henne, inte deras tankar och känslor. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket som engagerar läsaren om man inte bryr sig om Miriam, och hoten mot henne blir så kompetent omhändertagna, hon är så oerhört duktig, att hennes överlevnad blir så given att den inte heller kan engagera. Kort sagt: boken är bra skriven, men engagerar inte mig. Det är väldigt tveksamt om jag kommer läsa tredje delen.

What is Stephen Harding reading?

Författaren Yann Martel är kanadensare och eftersom han tycker att kulturen inte uppmärksammas tillräckligt i Kanada började han skicka böcker till den kanadensiske premiärministern Stephen Harding och skapade en blogg runt detta: What is Stephen Harding reading? Böckerna Martel skickar (hittills 46 st) är väldigt varierade (från Gilgamesh-eposet till Bröderna Lejonhjärta) och listan inpirerar iallafall mig till egen läsning.

Chunkster Challenge

På en amerikansk bokblogg hittar jag en utmaning som heter duga! The Chunkster Challenge handlar om att läsa tjocka böcker, minst 450 sidor vuxenbok, 525 sidor om det är stor font. Jag har märkt att jag börjat välja tunna böcker för att kunna avsluta dem fort, trots att jag tidigare tyckte att en bok skulle vara tjock för att vara läsvärd. Så, de tjocka böckerna samlas i hyllan med olästa böcker och den här utmaningen är precis vad som behövs för att få bort dem därifrån!

Jag lägger mig på nivån "Mor-book-ly Obese - This is for the truly out of control chunkster. For this level of challenge you must commit to 6 or more chunksters OR three tomes of 750 pages or more. You know you want to.....go on and give in to your cravings." eftersom den här utmaningen tillåter att man räknar böcker från andra utmaningar.

Bokus-toppen Januari 2009

Skönlitteratur - pocketböcker Januari 2009

 1.  Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John 

 2.  Tusen strålande solar av Hosseini, Khaled 

 3.  Tröstaren av Wahlberg, Karin 

 4.  Vi, de drunknade av Jensen, Carsten 

 5.  Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg 

 6.  Flyga drake av Hosseini, Khaled 

 7.  Livstid av Marklund, Liza 

 8.  Innan jag dör av Downham, Jenny 

 9.  Innan döden kom av George, Elizabeth 

 10.  Nästan död man av Edwardson, Åke

 Jag har faktiskt läst en hel del av de här böckerna redan, även om inte alla finns recenserade på bloggen. Här är en snabb genomgång av vad jag tyckte:
1. Låt den rätte komma in: jag blev imponerad av att en svensk författare kunde skriva så bra skräckroman. Vampyrer i Blackeberg beskrevs både trovärdigt och faktiskt rätt äckligt. Porträttet av den mobbade pojken var också otäck i sin realism. Skräck är inte min favoritgenre (jag är alldeles för lättskrämd), men Ajvide Lindqvist läser jag gärna mer av.
2. Tusen strålande solar: mycket intressant, egentligen mest för att den beskrev några kvinnoliv så långt bort från min erfarenhet. Dessutom mycket gripande kvinnoliv och väldigt levande beskrivna. Jag är glad att jag inte är uppvuxen i Afganistan.
3. Tröstaren: se min recension.
5. Luftslottet som sprängdes: Jag gillade hela Millenium-triologin och beklagar bara att det inte blir fler delar.

6. Flyga drake: se min recension

De fem böcker jag inte läsa (än) kommer recenseras allteftersom. Jag reserverar mig lite för Elizabeth George-boken dock eftersom den nog kräver att man läser boken före i serien (När ingen ser). Jag har inte bestämt mig ännu för om jag ska helt enkelt hoppa över den, eller läsa båda två.


En shopaholics bekännelse av Sophie Kinsella

Jag läser i princip aldrig chick-lit, och därför är jag kanske fel person att recensera den här boken, eller gör det att jag är helt rätt person? Hur som helst så gillade jag den. Boken handlar om Rebecka Bloomwood som har ett trist jobb på en ekonomitidning och tillbringar all sin tid med att antingen shoppa eller tänka på vad hon ska shoppa. Hur hon ska kunna betala för alla grejor funderar hon överhuvudtaget inte på, och till sist går det som det går - hon har mer skulder än pengar att betala med. Sen finns ju den där mannen hon springer ihop med lite överallt ...

Det är väldigt roligt att följa Rebecka medan hon försöker få rättsida på sin ekonomi och även om jag aldrig varit skuldsatt så känner jag igen beteendet. Det är precis så det går till när man försöker gå ner i vikt. Det gäller att minimera kaloriintag (utgifter) och maximera motion (inkomster), och beroende på hur man har det i livet kan bådadera te sig lika omöjligt.

Boken var inte så romantisk som jag trodde, fokus ligger på humor. Förmodligen var det det som gjorde att jag gillade boken. Rebecka framstod i början av boken som en stereotyp snygg korkad brud, men allt eftesom historien utvecklade sig upptäcker både hon själv och läsaren att hon faktiskt inte är dum alls. Och jag hade väldigt roligt när jag läste den!
 
Den här boken läste jag för en bokklubb jag är med i.


Tröstaren av Karin Wahlberg

Det här sjätte boken om kirurken Verionika Lundborg och som vanligt dör folk. Den här gången är det en kvinna på väg från en tjejträff som blir skjuten i buken. Hon överlever visserligen attacken och verkar återhämta sig bra efter operationen, när hon plötsligt hittas död i sin säng. Är det Veronika som klantat sig vid operationen eller finns det en mordiskare förklaring? Inbakat i detta får vi läsa om Veronikas och de inblandade poliserna och sjukhuspersonalens privata och jobbmässiga bekymmer och glädjeämnen.

Tröstaren gick snabbt att läsa, så snabbt att jag måtte hoppat över vissa sidor. Helt plötsligt dök det nämligen upp ett namn man förväntades känna igen som jag aldrig sett förrut. Trots detta var jag väldigt nöjd med boken och framför allt de trevliga huvudpersonerna och de spännande inblickarna i sjukhusvärlden och dess intriger. Jag har inte läs alla tidigare delar i serien men nu är jag jättesugen att fylla i luckorna.

International Year of Astronomy Reading Challenge 2009

International Year of Astronomy Reading Challenge 2009: "Your mission: Read one book from each of the categories of History & Astronomers, Cosmology & Astrophysics, and Sci-Fi, and complete the two "extra-vehicular activities" described below. 
EVA 1: Do some stargazing with a field guide and blog about it.
EVA 2: Visit your local planetarium or observatory.:"

Denna utmaning tänker jag göra dubbelt, dvs två böcker från varje kategori.

History&Astronomers
1.
2.
Cosmology&Astrophysics
3.
4.
Sci-Fi
5.
6.

Läsutmaning 2009 - reviderad 090104

Jag har letat upp ett antal utmaningar som jag vill vara med på under 2009. På LibraryThing hittade jag 999Challenge där man ska läsa 9 böcker i var och en av 9 olika kategorier. Det kategorier jag funderat ut är:


 1. Andra världskriget (9 böcker)
 2. Böcker som ligger på Bokus topplista för skönlitteratur i pocket (9+ böcker)
 3. Barn-och ungdomsböcker (9 böcker eller mer)
 4. Riktigt gamla klassiker (5 böcker) + Klassiska kvinnor (6 böcker)
 5. Prisade författare:  Nobelpriset (5 + 5 böcker)
 6. Politik: World Citizen Challenge (7 böcker) + Political History Challenge (4 böcker)
 7. Oöversatt: Tyska (5 böcker) + Franska (4 böcker)
 8. SF & Fantasy (9 böcker)
 9. Bokcirkelböcker (9+ böcker)

Som det ser ut just nu innehåller enbart utmaningar mer än 9x9 böcker, blandat fakta och skönlitteratur. Så långt möjligt tänker jag läsa böcker jag redan äger, men till vissa kategorier konner jag köpa eller låna böcker. 


Political History Challenge

Jag har hittat en utmaning som passar bra tillsammans med World Citizen Challenge:
 Political History Challenge
Här handlar det om att läsa fyra faktaböcker  om politisk historia: " Read a minimum of 4 non-fiction books that encompass political history in some way between now and December 31, 2009.  The books can be from any time period and involve any country(ies).  They can be about wars (as they are mostly political in nature) and/or effects of war on a culture, memoirs or biographies of political figures (and their families), or any theme that involves politics in a historical context. "
En anledning till att jag vill kombinera world citizen och political history utmaningarna är att world citizen inte tillåter böcker om det egna landets politik eller historia efter1939, områden jag känner att jag vill läsa mer om. Till denna utmaning (political history) kommer jag skaffa nya böcker om svensk 1900-talspolitik efter att mitt tillfälliga köpstopp tar slut.

Mina val:

 1. Mörka kontinenten av Mazower, Mark (Europas nittonhundratals historia)
 2. ?
 3. ?
 4. ?

Köpstopp!

Jag har förköpt mig på böcker och lagt ett nyårslöfte att under januari månad inte lägga några bokbeställningar. För att inte bli helt utan ny litteratur la jag några beställningar de sista dagarna i december, men när de kommit ska det inte bli några nya böcker förrän i februari.

Klassiska kvinnor

Inte för att jag kommer att ha tid för fler utmaningar, men "Ett hem utan böcker"s Klassiska kvinnor är verkligen frestande. De böcker som ska läsas är:
 • Januari-februari: Emilie Flygare-Carlén (1807-1892) - Rosen på tistelön (1842)
 • Mars-april: Anne Brontë (1820-1849) - Agnes Grey (1847)
 • Maj-juni: Elizabeth Gaskell (1810-1865) - Cranford (1853)
 • Juli-augusti: Fredrika Bremer (1801-1865) - Hertha (1856)
 • September-oktober: George Eliot (1819-1880) - Middlemarch (1871-72)
 • November-december: Victoria Benedictsson (1850-1888) - Pengar (1885)

Fergus Crane av Paul Steward & Chris Ridell

"Fergus Crane" hämtade jag från barnens del av bokhyllan, som ett led i min strävan att läsa mer av barnens böcker. Boken har lite mer text än en nybörjarbok och det är roliga illustrationer på varje sida. Den passar för barn i lågstadieåldern som behöver mer att bita i men ännu inte orkar med böcker helt utan bilder.
 
Från bokus.com: "Ett spännande äventyr tar sin början när Fergus Crane måste resa över Smaragdhavet för att rädda sina vänner som har kidnappats av pirater och förts bort till den avlägsna Eldsön. På färden får Fergus hjälp av sin sedan länge försvunne farbror Theo, en bevingad häst och tre märkliga pingviner ... "

Boken var en trevlig och jag kommer säkert köpa uppföljaren (som kommer i vår) till mina barn.

Om

Min profilbild

Paula

RSS 2.0